background

Servis ve Bakım

Uluslararası standartlar ve yönetmelikler ise bu konuyu daha geniş kapsamlı ele almış olup NFPA ve FM GLOBAL gibi kuruluşlar uluslararası standartlara kaynak olmuştur. Bu standartlarda kullanıcının isteğine ve tehlike sınıfına göre yılda 4, 2 ve 1 defa olmak üzere bakım yapılmalıdır.

Yangın sistemleri ana konularıyla 6 bölüme ayrılır.
● Yangın Pompaları (Elekt. Dizel Ve Jokey)
● Kontrol Vana Grupları
● Yangın Algılama Ve İhbar Sistemleri
● Otomatik Söndürme Sistemleri
● Yangın Dolapları
● Hidrant Hatları


Yangın sistemleri pasif hareketli (yangın algılama, kontrol vanaları, pompalar) veya hareketsiz sistemlerdir ve çalıştıkları zaman ortalama min. 60 dakika çalışacak özellikte tasarlanmıştır.

Bu sebeple bakımı yapılmayan bir sistemin çalışır durumda olduğu bilinemez. Aynı zamanda performans testleri yapılmamış bir sistemin ne kadar zamanda ve güçte çalışacağının bilinmesi de mümkün değildir.

Sonuç olarak bakım işini yangın sistemlerinde uzmanlaşmış ve bu konuya ait standartları bilen yangın firmaları tarafından yapılmalıdır.

Bina ve endüstriyel yapıların, yangına karşı korunmasında, ilk ve en önemli sistemlerden biri yangın algılama ve söndürme sistemleridir. Yangın algılama ve söndürme sistemleri, saha elemanlarının yangını en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi vasıtası ile yangına çabuk müdahale imkânı sağlar, mal ve can güvenliğini arttırır.

Yangın söndürme sistemleri kurulumu yapıldıktan sonra mekanik - elektronik sistemlerin eve bileşenlerine mutlaka bakım yapılmalıdır. Bina ve endüstriyel yapıların, yangına karşı korunmasında, ilk ve en önemli sistemlerden biri yangın algılama ve söndürme sistemleridir. Yangın algılama ve söndürme sistemleri, saha elemanlarının yangını en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi vasıtası ile yangına çabuk müdahale imkânı sağlar, mal ve can güvenliğini arttırır.

Yangın söndürme sistemleri kurulumu yapıldıktan sonra mekanik - elektronik sistemlerine ve bileşenlerine mutlaka bakım yapılmalıdır.

about img